Acceptarea de sine neconditionata – Workshop de dezvoltare personala cu ajutorul metodei constelatiei

true self accToate alegerile pe care le facem, constient sau inconstient, au la baza imaginea noastra despre noi insine.

Vindecarea si linistea interioara nu pot veni insa daca nu stim ce ni s-a intamplat, daca nu ne acceptam propria poveste de viata.

Tot la fel, relatiile noastre cu ceilalti sunt reflectii ale raportarii pe care o avem vis-a-vis de diferite parti din noi, de diferite lucruri care ni s-au intamplat sau evenimente prin care am trecut, noi sau persoane semnificative din sistemul nostru familial. Ne lasam iubiti de ceilalti doar in masura si in modul in care consideram ca meritam iubire.

Si invatam la randul nostru sa ne iubim si sa ne acceptam (sau nu) in acelasi fel in care figurile noastre primare de atasament ne-au iubit si ne-au invatat ce inseamna iubirea, dupa posibilitatile lor.

Uneori iubirea de sine a luat forme mult prea conditionate, astfel incat am invatat devreme ca meritam iubire doar daca facem anumite lucruri. Si continuam ca adulti acest pattern al unei iubiri de sine conditionate, dandu-ne voie sa ne relaxam doar daca am facut ‘X’ sau ‘Y’ lucru, sa ne simtim valorosi doar daca am am bifat o anumita realizare profesionala, criticandu-ne si judecandu-ne fara oboseala daca nu sunt indeplinite ‘conditiile’. Si chiar daca ne dam seama ca facem asta, de multe ori nu e la fel de usor sa si reusim sa ne vorbim pe ‘alta voce’.

Iubirea de sine este fundamentul alegerilor sanatoase in toate ariile vietii noastre, este recunoasterea propriilor limite si a actiona tinand cont de ele, este acceptare, auto-protectie si responsabilitate. Abia din acel spatiu de siguranta interioara, intalnirea autentica cu Celalalt devine cu adevarat posibila.
Este, insa, si ceea ce majoritatea oamenilor pe care ii intalnesc in cadrul terapeutic (si nu numai) inca nu au deprins.

In cadrul workshopului vom lucra prin metoda constelatiei, care ramane pentru mine instrumentul terapeutic care evidentiaza cel mai bine dinamicile interioare inconstiente ce stau la baza blocajelor noastre si permite cel mai profund acces la nivelul la care avem nevoie sa revenim pentru a ne re-intregi si a lua contact cu propriile resurse.

Am inceput sa lucrez ca facilitator cu metoda constelatiilor in stilul lui Bert Hellinger, avandu-i ca invatatori pe Ion Bucur si Jutta Ten Herkel. In timp, stilul meu de lucru s-a concentrat asupra partilor splitate ale Eului si am aderat la abordarea lui Franz Ruppert privind teoria si terapia traumei psihice orientate catre identitate.

Va astept cu drag SAMBATA, 19 MARTIE, sa facem impreuna un pas in plus spre vindecare si alinare.

Program:
– 10-18 (vom avea o pauza de pranz si mai multe pauze de confort).
– Vom lucra un numar maxim de 6 constelatii; locurile de lucru se ocupa in ordinea inscrierii (va rog sa mentionati la inscriere daca doriti sa lucrati propria constelatie).

Cost:
– 170 lei pentru cei ce vor lucra o problematica proprie.
– 120 lei pentru cei ce doresc sa faca parte din grupul de suport.

Numarul maxim de participanti este de 10 persoane.
Tematica este orientativa, fiecare participant putand lucra orice tema doreste.

Locatie: Calea Calarasilor nr. 173 – punct de reper – Universitatea Hyperion (voi comunica adresa completa participantilor).

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale [at] gmail.com) sau telefon (0723468059) pana JOI, 17 MARTIE si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).

Mai multe detalii despre metoda constelatiei si modul de lucru gasiti aici:
Va astept cu drag,
Psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

Iubirea de sine sanatoasa – Workshop de dezvoltare personala prin metoda constelatiei

il_570xN.492107012_kjyh

Toate alegerile pe care le facem, constient sau inconstient, au la baza imaginea noastra despre noi insine.

Iubirea pe care o putem primi de la ceilalti nu poate niciodata depasi iubirea pe care ne-o purtam noua si pe care consideram ca o meritam.
Relatiile noastre cu ceilalti sunt reflectii ale raportarii pe care o avem vis-a-vis de diferite parti din noi, de diferite lucruri care ni s-au intamplat sau evenimente prin care am trecut, noi sau persoane semnificative din sistemul nostru familial.

Si invatam la randul nostru sa ne iubim (sau nu) in felul in care figurile noastre primare de atasament ne-au iubit si ne-au invatat ce inseamna iubirea, dupa posibilitatile lor.

Uneori ea a luat forme mult prea conditionate, astfel incat am invatat devreme ca meritam iubire doar daca facem anumite lucruri. Si continuam ca adulti acest pattern al unei iubiri de sine conditionate, dandu-ne voie sa ne relaxam doar daca am facut ‘X’ sau ‘Y’ lucru, sa ne simtim valorosi doar daca am am bifat o anumita realizare profesionala, criticandu-ne si judecandu-ne fara oboseala daca nu sunt indeplinite ‘conditiile’. Si chiar daca ne dam seama ca facem asta, de multe ori nu e la fel de usor sa si reusim sa ne vorbim pe ‘alta voce’.

Aud adesea persoane care, fiind intrebate despre iubirea de sine, pun semnul egal intre aceasta si egoism. Ea este insa fundamentul alegerilor sanatoase in toate ariile vietii noastre, este recunoasterea propriilor limite si a actiona tinand cont de ele, este acceptare, auto-protectie si responsabilitate. Abia din acel spatiu de siguranta interioara, intalnirea autentica cu Celalalt devine cu adevarat posibila.

In lucrul meu terapeutic, metoda contelatiei ramane cea care evidentiaza cel mai bine dinamicile interioare inconstiente ce stau la baza blocajelor noastre si permite cel mai profund acces la nivelul la care avem nevoie sa revenim pentru a ne re-intregi si a lua contact cu propriile resurse.

Am inceput sa lucrez ca facilitator cu metoda constelatiilor in stilul lui Bert Hellinger, avandu-i ca invatatori pe Ion Bucur si Jutta Ten Herkel.
In timp, stilul meu de lucru s-a concentrat asupra partilor splitate ale Eului si am aderat la abordarea lui Franz Ruppert privind teoria si terapia traumei psihice orientate catre identitate.

Va astept cu drag SAMBATA, 13 FEBRUARIE, sa facem impreuna un pas in plus spre vindecare si alinare.

Program:
– 10-18 (vom avea o pauza de pranz si mai multe pauze de confort).
– Vom lucra un numar maxim de 6 constelatii; locurile de lucru se ocupa in ordinea inscrierii (va rog sa mentionati la inscriere daca doriti sa lucrati propria constelatie).

Cost:
– 170 lei pentru cei ce vor lucra o problematica proprie.
– 120 lei pentru cei ce doresc sa faca parte din grupul de suport.

Numarul maxim de participanti este de 10 persoane.
Tematica este orientativa, fiecare participant putand lucra orice tema doreste.

Locatie: Calea Calarasilor nr. 173 – punct de reper – Universitatea Hyperion (voi comunica adresa completa participantilor).

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale@gmail.com) sau telefon (0723468059) pana JOI, 11 FEB. si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).

Va astept cu drag,
Psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

In cautarea propriei identitati – workshop de dezvoltare personala

Tags

, ,

13-05-colorful-modern-abstract-art-textured-paintingAtunci cand vorbim despre trauma psihica, vorbim despre o identitate fragmentata. Lucrul cu propriile traume este in esenta un proces de recastigare a propriei identitati.
O identitate fragmentata este ceea ce sta la baza confuziilor, blocajelor si dificultatilor pe care le intalnim in relatiile cu ceilalti, in raportarea la propria viata si la sensul nostru in lume.

‘Cine sunt eu cu adevarat?’ – este o intrebare care deschide adesea o cautare, o pleiada de variante de raspuns pentru fiecare dintre noi.

Dincolo de toate etichetele care ni s-au pus de-a lungul vietii – am crescut afland de la ceilalti, mai intai parinti, frati, apoi prieteni, colegi ca suntem ‘destepti’, ‘frumosi’, ‘ambitiosi’ sau, dimpotriva – ‘lenesi’, ‘neascultatori’, ‘incapabili’. Subiect al comparatiilor, am invatat de la altii taberele in care se imparte lumea.

Dincolo de toate asteptarile pe care ne-am straduit sa le indeplinim – parintii care ne-au spus cat de important este sa inveti, sa fii descurcaret, sa ai o meserie sau alta, sa fii ascultator, ‘un om bun’, sau cat de importanta este corectitudinea. Am urmat unele dintre acestea cu atata sfintenie incat nici nu am apucat sa vedem cum suntem noi de fapt.

Dincolo de misiunile pe care ni le-am ales mai mult sau mai putin constient – evenimente din istoria sistemului nostru sau istoria noastra de viata care ne-au ghidat din umbra mare parte dintre alegeri, fie ele personale sau profesionale.

Dincolo de ranile emotionale pe care le-am adunat in noi – unele atat de profunde incat nu am avut alta posibilitate decat sa ne fragmentam in interior ca sa putem merge mai departe.

Dincolo de iubirea, grija si protectia de care am avut nevoie dar nu a ajuns la noi.

Dincolo de fatadele pe care le aratam lumii, cele sub care am invatat sa ne ascundem ranile si vulnerabilitatea.

Dincolo de toate acestea, de parti traumatizate ale psihicului, purtatoare ale suferintei traite odata, si parti supravietuitoare ce stau de garda pentru a nu ne mai apropia vreodata de acea suferinta, dincolo de toate acestea exista un EU sanatos care cauta reintregirea, reafirmarea propriei identitati care sa includa partile splitate. Acest EU este cel care ne semnaleaza din cand in cand ca ceva nu este in regula, ca ceva lipseste sau ca ceva este pur si simplu prea mult.

Am inceput sa lucrez ca facilitator cu metoda constelatiilor in stilul lui Bert Hellinger, avandu-i ca invatatori pe Ion Bucur si Jutta Ten Herkel.
In timp, stilul meu de lucru s-a concentrat asupra partilor splitate ale Eului si am aderat la abordarea lui Franz Ruppert privind teoria si terapia traumei psihice orientate catre identitate.

In lucrul meu terapeutic, aceasta forma de lucru cu sinele profund ramane cea care surprinde cel mai bine toate aceste dinamici interioare inconstiente ce alimenteaza blocajele si permite cel mai profund acces la nivelul la care avem nevoie sa revenim pentru a ne re-intregi si a lua contact cu propriile resurse.

Va invit cu drag sambata, 5 decembrie, pe aceia ce dati ascultare vocii interioare care cauta un pas spre “mai bine”, “mai usor”, “mai linistit”, “mai implinit”.

Cost:
– 150 lei pentru cei ce vor lucra o problematica proprie.
– 100 lei pentru cei ce doresc sa faca doar parte din grupul de suport.

Locatie: Calea Calarasilor nr. 173 – punct de reper – Universitatea Hyperion (voi comunica adresa completa participantilor).

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale@gmail.com) sau tel (0723468059) si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).
Va rog sa confirmati prezenta pana joi, 3 dec., ora 20.00.

Va astept cu drag,
Psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

“Cine sunt eu?” – Workshop de dezvoltare personala cu ajutorul metodei constelatiei intentiei

eternal-harmonyCine sunt eu cu adevarat?

Dincolo de toate etichetele care ni s-au pus de-a lungul vietii – am crescut afland de la ceilalti, mai intai parinti, frati, apoi prieteni, colegi ca suntem ‘destepti’, ‘frumosi’, ‘ambitiosi’ sau, dimpotriva – ‘lenesi’, ‘neascultatori’, ‘incapabili’. Subiect al comparatiilor, am invatat de la altii taberele in care se imparte lumea.

Dincolo de toate asteptarile pe care ne-am straduit sa le indeplinim – parintii care ne-au spus cat de important este sa inveti, sa fii descurcaret, sa ai o meserie sau alta, sa fii ascultator, ‘un om bun’, sau cat de importanta este corectitudinea. Am urmat unele dintre acestea cu atata sfintenie incat nici nu am apucat sa vedem cum suntem noi de fapt.

Dincolo de misiunile pe care ni le-am ales mai mult sau mai putin constient –evenimente din istoria sistemului nostru sau istoaria noastra de viata care ne-au ghidat din umbra mare parte dintre alegeri, fie ele personale sau profesionale.

Dincolo de ranile emotionale pe care le-am adunat in noi – unele atat de profunde incat nu am avut alta posibilitate decat sa lasam in urma cate o bucata din suflet ca sa putem merge mai departe.

Dincolo de iubirea, grija si protectia de care am avut nevoie dar nu a ajuns la noi.

Dincolo de fatadele pe care le aratam lumii, cele sub care am invatat sa ne ascundem ranile si vulnerabilitatea.

Dincolo de toate acestea, de parti traumatizate ale psihicului, purtatoare ale suferintei traite odata, si parti supravietuitoare ce stau de garda pentru a nu ne mai apropia vreodata de acea suferinta, dincolo de toate acestea exista un EU sanatos care cauta reintregirea, reafirmarea propriei identitati care sa includa partile splitate. Acest EU este cel care ne semnaleaza din cand in cand ca ceva nu este in regula, ca ceva lipseste sau ca ceva este pur si simplu prea mult.

Am inceput sa lucrez ca facilitator cu metoda constelatiilor in stilul lui Bert Hellinger, avandu-i ca invatatori pe Ion Bucur si Jutta Ten Herkel. Pe masura ce am lucrat si am aprofundat metoda, am putut observa ceea ce functioneaza si ceea ce nu functioneaza pentru oameni in cautarea vindecarii si integrarii; ceea ce le aduce claritate si ceea ce ii pastreaza in iluziile si mecanismele supravietuitoare.
In timp, stilul meu de lucru s-a concentrat asupra partilor splitate ale Eului si am aderat la abordarea lui Franz Ruppert privind trauma transgenerationala. Felul in care traumele vechi ale sistemului ajung la noi poarta forma traumelor de atasament pe care le traim in relatie cu propriii parinti traumatizati.
Ceea ce ne ramane sa facem este sa privim care noi insine, sa putem vedea cum si cat am fost afectati, si sa permitem treptat reintregirea.
In lucrul meu terapeutic, metoda constelatiei ramane cea care surprinde cel mai bine toate aceste dinamici interioare inconstiente si permite cel mai profund acces la nivelul la care avem nevoie sa revenim pentru a ne re-intregi si a lua contact cu propriile resurse.

Va invit cu drag sambata, 31 octombrie, pe aceia ce dati ascultare vocii interioare care cauta un pas spre “mai bine”, “mai usor”, “mai linistit”, “mai implinit”.

Cost:
– 150 lei pentru cei ce vor lucra propria constelatie
– 100 lei pentru cei ce doresc sa faca doar parte din grupul de suport

Locatie: Calea Calarasilor nr. 173 – punct de reper – Universitatea Hyperion (voi comunica adresa completa participantilor).

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale@gmail.com) sau tel (0723468059) si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).

Va rog sa confirmati prezenta pana joi, 29 oct., ora 20.00.

Va astept cu drag,
Psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

Workshop de constelatii familiale – Sambata, 29 August

Tags

11889971_863329227070173_1182635591608137228_o‘La nivelul sufletului, oamenii sunt fiinte multigenerationale. De regula, o tulburare emotionala si psihica apare in contextul mai multor generatii. Ranile traumatice se continua ca o incapacitate a parintilor de a relationa cu copiii lor, ceea ce duce la tulburari de atasament, iar acestea, la randul lor, ameninta dezvoltarea unei structuri de personalitate stabile si creste riscul unor noi rani traumatice. O constelatie familiala poate pune in evidenta aceasta inlantuire de traumatisme, tulburari de atasament si incurcaturi relationale in intreaga lor complexitate multigenerationala. Identificarea si recunoasterea acestor contexte ajuta la intelegerea mai buna a cauzelor principale ale tulburarilor psihice.’ ~Franz Ruppert.

Intr-o constelatie familiala continuturile psihice inconstiente si diferite parti ale eului capata concretete prin intermediul reprezentantilor. Aceasta face ca a lucra o constelatie sa fie ca o intalnire cu sinele profund, o revelare palpabila a propriilor dinamici inconstiente care ne alimenteaza suferinta psihica.

Va invit sa privim impreuna cu ajutorul metodei constelatiei la ceea ce ne impiedica sa fim in armonie cu noi insine, cu lumea si viata.

Data:
Sambata, 29 august, intre orele 10-18 (vom avea o pauza de pranz si pauze de cafea/ gustari).

Cost:
– 150 lei pentru cei ce lucreaza propria constelatie
– 100 lei pentru cei ce fac parte din grupul de suport

Adresa completa va fi comunicata participantilor.

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale@gmail.com) sau tel (0723468059) si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).

Mai multe detalii despre pregatirea mea si despre metoda constelatiilor gasiti aici: https://lumeasofiei.com/specializari/constelatii-familiale/

Va astept cu drag,
psih. Psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

Workshop de constelatii familiale – Sambata, 20 Iunie

destination-going-happiness-happy-Favim.com-722225‘La nivelul sufletului, oamenii sunt fiinte multigenerationale. De regula, o tulburare emotionala si psihica apare in contextul mai multor generatii. Ranile traumatice se continua ca o incapacitate a parintilor de a relationa cu copiii lor, ceea ce duce la tulburari de atasament, iar acestea, la randul lor, ameninta dezvoltarea unei structuri de personalitate stabile si creste riscul unor noi rani traumatice. O constelatie familiala poate pune in evidenta aceasta inlantuire de traumatisme, tulburari de atasament si incurcaturi relationale in intreaga lor complexitate multigenerationala. Identificarea si recunoasterea acestor contexte ajuta la intelegerea mai buna a cauzelor principale ale tulburarilor psihice.’ ~Franz Ruppert.

Intr-o constelatie familiala continuturile psihice inconstiente si diferite parti ale eului capata concretete prin intermediul reprezentantilor. Aceasta face ca a lucra o constelatie sa fie ca o intalnire cu sinele profund, o revelare palpabila a propriilor dinamici inconstiente care ne alimenteaza suferinta psihica.

Va invit sa privim impreuna cu ajutorul metodei constelatiei la ceea ce ne impiedica sa fim in armonie cu noi insine, cu lumea si viata.

Workshopul are o tematica orientativa. Fiecare persoana care participa are libertatea de a lucra ce tema doreste.

Data:
Sambata 20 iunie, intre orele 10-18 (vom avea o pauza de pranz si pauze de cafea/ gustari).

Cost:
– 150 lei pentru cei ce lucreaza propria constelatie
– 100 lei pentru cei ce fac parte din grupul de suport

Adresa completa va fi comunicata participantilor.

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale@gmail.com) sau tel (0723468059) si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).

Mai multe detalii despre pregatirea mea si despre metoda constelatiilor gasiti aici: https://lumeasofiei.com/specializari/constelatii-familiale/

Va astept cu drag,
psih. Psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

Fii in armonie cu tine – Workshop de constelatii sistemice, Sambata 23 mai

Tags

IMG_215131251492102‘Pana cand nu iti vei face inconstientul constient, acesta iti va guverna viata si il vei numi destin’ ~ C. G. Jung.

Avem de multe ori iluzia ca daca alegem sa ignoram, sa nu adresam sau sa nu privim catre ceva ce ne produce disconfort (dinauntrul sau din afara noastra), acel lucru nu ne poate afecta. 

Adevarul este ca tot ceea ce respingem din interiorul nostru, mai mult sau mai putin constient, va deveni chiar decorul in care ne vom desfasura viata, cautand motive si vinovati in afara noastra si neintelegand de ce ni se intampla sau de ce nu putem schimba ceea ce ni se intampla.

Va invit la un nou atelier de constelatii sistemice pentru a pune aceasta metoda in sprijinul gasirii unei raportari mai sanatoase fata de propria persoana, pentru a putea avea relatii armonioase cu ceilalti si a ne putea bucura de viata.

Metoda constelatiilor este o forma de terapie de grup, in care, prin intermediul reprezentantilor, vom da concretete continuturilor psihice inconstiente si diferitelor parti ale eului care nu se afla in armonie pentru a le putea integra si readuce in echilibru.

Vom folosi metoda constelatiei ca pe o intalnire cu sinele profund, o revelare palpabila a propriilor dinamici inconstiente care ne alimenteaza suferinta psihica si ne impiedica sa ne imbratisam propria fiinta in integralitatea ei.

Workshopul are o tematica orientativa. Fiecare persoana care participa are libertatea de a lucra ce tema doreste.

Data:
Sambata 23 mai, intre orele 10-18 (vom avea o pauza de pranz si pauze de cafea/gustari).

Cost:
– 150 lei pentru cei ce lucreaza propria constelatie
– 100 lei pentru cei ce fac parte din grupul de suport

Adresa completa va fi comunicata participantilor.

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale@gmail.com) sau tel (0723468059) si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).

Mai multe detalii despre metoda constelatiilor: https://lumeasofiei.com/specializari/constelatii-familiale/

Va astept cu drag,
psih. Psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

Frânghia sau ţânţarii?

twisted-rope-close-upEra odata, intr-o padure, un om legat de trunchiul unui copac cu o franghie groasa. Nu se putea misca defel, ii era foame, ii era sete, picioarele ii obosisera cumplit, iar bratele ii amorisera de la stransoarea sforii.

Toate aceste neplaceri erau cu mult depasite de o alta. Padurea era plina de tantari care il intepau necontenit. Pielea ii era plina de blande si nu se putea apara in niciun fel de micutele insecte, pe cat de mici pe atat de enervante.

Furia si neputinta lui capatau proportii din ce in ce mai mari, pana cand, intr-un final, nu i-a mai ramas sa faca altceva decat sa se roage sa treaca pe cineva pe acolo sa ii dea o mana de ajutor.

Nici nu apuca omul nostru sa isi duca gandul pana la capat, ca incepu sa auda zgomot usor de pasi apropiindu-se. Incepu sa strige dupa ajutor si in cateva clipe, un calator ajunse la el, si incepu fara intarziere sa incerce sa desfaca franghia groasa ce il tinea pe om legat de copac.

Tantarii isi vedeau in continuare de intepaturile lor, asa ca omul nostru incepu sa il certe pe calator:

– Omule, lasa odata franghia si pune mana si omoara tantarii astia blestemati! Nu vezi ca m-au nenorocit?! Mai am putin si imi pierd mintile!!!

Calatorul ii raspunse:
– Om bun, padurea este plina de tantari. Oricum as face, nu ii voi putea omori pe toti. Mai mult, daca incerc sa fac asta, voi ramane langa tine si ne vor intepa pe amandoi. Ca si tu si eu sa ne putem continua drumul, te voi ajuta prin a-ti desface funia, astfel incat tu sa te poti apara singur de tantari, chiar daca inseamna ca te vor mai intepa cativa in timp ce eu voi face asta.

Pe masura ce cuvintele calatorului mergeau la omul nostru, mainile lui lucrau in continuare la franghie, astfel incat in curand ea cazu la pamant, iar omul, odata eliberat, isi putu misca mainile si picioarele, se putu urni din loc in cautare de hrana si apa, facandu-le vant tantarilor ce se mai apropiau de el si multumindu-i calatorului pentru ajutorul intelept.

Este o metafora foarte potrivita pentru ceea ce inseamna terapia.
Un om ajunge adesea la terapie “insetat” si “infometat” emotional, insa nu se poate ocupa de nevoile sale mai profunde pentru ca alte probleme acute, vizibile (sau alte persoane) – “tantarii” – ii ingusteaza ‘vederea’.

Totodata, cineva care alege sa mearga la terapie (si nu numai) crede de multe ori ca problema sunt ‘tantarii’ si nu faptul ca, fiind legat la maini si la picioare, nu se poate proteja de ei. Tantarii vor fi tot timpul in paduri. Insa nu suntem obligati sa ramanem in padure; sau chiar daca stam, este mai usor sa ne luam masuri de protectie, sa mergem echipati corespunzator, decat sa incercam sa ii facem pe tantari sa dispara.

Se poate ca asteptarea mai mult sau mai putin constienta a persoanei ce cauta ajutor psihoterapeutic sa fie adesea ca terapeutul sa fie cel care sa ii ‘omoare tantarii’, pierzand din vedere ca aceasta l-ar face pentru totdeauna dependent de terapeut. Iar un bun terapeut lucreaza in directia construirii si consolidarii autonomiei oamenilor cu care lucreaza si nu in a-i face pe clienti dependenti de el insusi si de terapie.

Franghia simbolizeaza comportamentele, credintele si mecanismele disfunctionale care tin persoana ‘prizoniera’ in prezent. Fireste ca ele sunt niste consecinte ale unor evenimente sau intamplari mai vechi. Nimeni nu se materializeaza direct intr-o padure, legat de un copac, nu? 🙂

Povestea este insa, in aceeasi masura, o pilda si pentru noi terapeutii si o reamintire de a nu ne grabi sa ne lansam in sondari indelungate privind motivele pentru care omul a ajuns in acea situatie in timp ce tantarii continua sa il intepe si inainte de a-l ajuta sa desfaca franghia.

Cu drag,

Psiholog-psihoterapeut Lorena Sofia Mardale

Ce vezi cand te privesti cu adevarat? Iubirea de sine sanatoasa – Workshop de constelatii familiale

Nimeni din afara noastra nu ne va trata niciodata mai bine decat suntem capabili sau dispusi sa ne tratam noi insine.

Raportarea pe care o avem vis-a-vis de propria persoana este ceea ce determina locul si rolul nostru in lume si in viata.

Multe din persoanele cu care lucrez in cabinet se priveaza de o iubire si o grija de sine autentica, aceasta fiind o sursa a dezechilibrelor pe care persoana le permite in propria viata, in relatia cu ceilalti (cel mai vizibil in relatiile de cuplu) si cu lumea in general.

Iubirea de sine este ceva invatam si replicam din relatia noastra cu propriii parinti, din felul in care iubirea lor a venit spre noi, pastrand adesea aceleasi conditionari interiorizate amplificate.

Daca ne-am simtit iubiti doar atunci cand am obtinut rezultate deosebite sau atunci cand am fost “ascultatori”, s-ar putea ca, mai tarziu, singurul mod in care putem sa ne simtim bine cu noi insine sa fie acela de a “face”. Ceea ce se traduce inconstient in credinta ca suntem demni de iubirea celorlati si a noastra nu prin tot ceea ce suntem, cu bune si rele, ci prin ceea ce facem. Cu alte cuvinte, sa ne iubim noi insine in mod conditionat.

Iubirea de sine sanatoasa este posibila doar atunci cand putem privi cu adevarat la noi, cu toate suferintele mai mari sau mai mici, cu tot ce dorim sa schimbam/ imbunatatim, putand totodata sa simtim compasiune, bunavointa si grija pentru noi insine.

Este adesea ceva ce majoritatea oamenilor gasesc a fi foarte dificil, cu adevarat strain si adesea straniu. Ca si cum nu ar intra in atributiile noastre ale fiecaruia sa ne purtam noua pretuire si grija.

Va invit cu drag la un nou atelier de constelatii familiale pentru a pune aceasta metoda in sprijinul gasirii unei raportari sanatoase si pline de acceptare fata de propria persoana pentru a ne da voie sa ne bucuram cu adevarat de viata, sa ne permitem sa avem succes si implinire.

Prin intermediul reprezentantilor, vom da concretete continuturilor psihice inconstiente si diferitelor parti ale eului care nu se afla in armonie pentru a le putea integra si readuce in echilibru.

Vom folosi metoda constelatiilor ca pe o intalnire cu sinele profund, o revelare palpabila a propriilor dinamici inconstiente care ne alimenteaza suferinta psihica si ne impiedica sa ne imbratisam propria fiinta in integralitatea ei.

Workshopul are o tematica orientativa. Fiecare persoana care participa are libertatea de a lucra ce orice tema doreste, indiferent daca are sau nu legatura cu tematica propusa.

Data:
Sambata 28 martie, intre orele 10-18 (vom avea o pauza de pranz si pauze de cafea).

Cost:
– 150 lei pentru cei ce lucreaza propria constelatie
– 100 lei pentru cei ce fac parte din grupul de suport

Adresa completa va fi comunicata participantilor.

Inscrierea se face via e-mail (lorena.mardale@gmail.com) sau tel (0723468059) si implica plata unui avans pentru asigurarea locului (avansul nu este returnabil in cazul in care va razganditi sau nu mai puteti participa, insa altcineva trimis in locul dumneavoastra va fi la fel de binevenit).

Mai multe detalii despre metoda constelatiilor gasiti aici.

Va astept si pe pagina de Facebook a evenimentului.

Idealizarea ca reactie la trauma

Tags

, , ,

Idealism_DixitUn baietel privat de un cadru de dezvoltare iubitor, in care sa se simta acceptat si valorizat. Va creste vazand la tatal prietenilor lui toate lucrurile care i-au lipsit la propiul tata, scapandu-i atentiei celelalte care vin la pachet. Va creste dorindu-si sa creasca mai repede si sa devina si el adult in lumea adultilor unde va putea muta muntii din loc, si, cel mai important, va putea avea el copiii lui pe care ii va iubi si accepta neconditionat si carora le va oferi si luna de pe cer. Va putea fi un tata perfect, cu mult mai bun decat tatal lui care l-a facut atat de mult sa sufere si nu s-a ingrijit de nevoile sale emotionale. Din pacate, ajunge sa fie Continue reading

Ce aduc eu in relatia cu celalalt? – Calea constienta catre o relatie de cuplu sanatoasa. Workshop de constelatii sistemice

Waltzing_together_statue‘Relatiile nu esueaza datorita motivelor presupuse de ambii parteneri. Acelea sunt doar suprafata problemei.’ ~Franz Ruppert

Realitatea este ca fiecare dintre noi purtam inconstient loialitati puternice fata de parintii si bunicii nostri, fata de usurinta sau dimpotriva, de dificultatea cu care ei au trait iubirea si relatia de cuplu.

Felul in care ne raportam la propriii parinti odata ajunsi adulti spune, de asemenea, foarte multe despre disponibilitatea noastra reala pentru o relatie de cuplu armonioasa. Continue reading

Poveste pentru cei ce se sacrifica

walking_away_from_everything“- Aici e randul pentru sacrificii?
– Aici, aici! Urmati dupa mine. Sunt a 852-a, dumneavoastra veti fi a 853-a.
– Oh, doamne… Si cand va ajunge randul meu?
– Nu va faceti griji, aici treaba se misca rapid. Ce doriti sa sacrificati?
– Pe mine, totul in numele dragostei. Dumneavoastra?
– Tot pe mine, in numele copiilor. Copiii sunt totul pentru mine!
– Ce ati adus ca jertfa?
– Viata mea personala. Numai copiii sa-mi fie sanatosi si fericiti. Absolut totul le dau lor. M-a cerut un barbat frumos in casatorie si am renuntat. Cum sa le aduc un tata vitreg in casa? Am renuntat la Continue reading

Regasirea de sine – Workshop de constelatii sistemice

slide_two_puzzle_pieces_coming_together_small-949x371Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca te-ai pierdut pe tine sau ca o parte din tine a ramas in urma, undeva pe drumul vietii?

A fost bucuria, curajul, increderea in tine, in ceilalti, in viata? Sau poate speranta?

Daca te-ai intoarce pe firul vietii tale, in ce moment te-ai duce? Ce anume ai re-aduce cu tine? Ce anume ai schimba? Si, mai important, ce poti face acum in legatura cu asta. avand in vedere ca atunci lucrurile s-au intamplat asa cum s-au intamplat? Continue reading

In cautarea armoniei interioare – workshop de constelatii sistemice, sambata 13 dec.

1505640_731267596892594_180835554_nPurtam in noi fragmente mai constiente si mai putin constiente din cei ce au fost inaintea noastra si din povestile lor de viata – ale parintilor, bunicilor, strabunicilor nostri.

Uneori sunt parti din noi ce par a fi opuse si impacarea lor ne solicita multa energie sau ne epuizeaza. Uneori simtim presiunea interioara de a le plati tribut unora Continue reading

Tu ce mecanisme de aparare folosesti cel mai des?

Mecanismele de aparare reprezinta modalitati in care ne comportam sau gandim pentru a ne proteja sau “apara” pe noi insine. Ele sunt totodata o modalitate de a privi la felul in care oamenii se distanteaza de constientizarea totala a gandurilor, emotiilor sau comportamentelor neplacute.

Exista o clasificare a mecanismelor de aparare in functie de cat sunt ele de primitive – cu cat este mai primitiv un mecanism de aparare, cu atat este mai putin eficient pe termen lung pentru persoana in cauza. Continue reading

Tu ce astepti? Workshop de constelatii sistemice

Career-Crossroads„Ce-ar fi daca, intr-o zi sau intr-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastra cand sunteti absolut singuri si v-ar spune: ‘Aceasta viata pe care o traiesti acum si pe care ai trait-o pana acum, va trebui sa o traiesti inca o data si inca de nenumarate ori; si nu va fi nimic nou in ea, ci fiecare durere, bucurie, fiecare gand si fiecare suspin si totul, oricat de mic sau de important in viata se va intoarce din nou, totul la fel, in aceeasi succesiune – chiar si acest paianjen si aceste raze de luna printre copaci, si chiar si acest moment, si chiar si eu. Clepsidra eterna a existentei este rasturnata din nou si din nou, si tu odata cu ea, graunte de tarana!’ Nu v-ati arunca la pamant si l-ati blestema, scrasnind din dinti, pe demonul care v-a vorbit asa? Sau v-ati gandit macar o clipa ca i-ati putea raspunde: Continue reading

Scrisoare catre Mama

hand-mirror-heart-reflection-photoMama, mami? Esti acolo?
Mama draga, imi lipsesti atat de mult…
Mi-ai lipsit toata viata. Cand eram speriata si nu stiam ca nu asa se simt copiii in general. Stiu, trebuia sa inteleg.
Mai stii cum ma trezeam dimineata inaintea ta si puneam ibricul de cafea sa o gasesti facuta cand te trezeai? Eram asa fericita sa te vad ca te bucuri chiar si pentru o secunda.
Florile pe care ti le cumparam din banii de buzunar in fiecare zi desi ma certai ca nu imi iau mancare din ei… tot pentru asta erau.
Si felicitarile de 8 martie pe care le faceam la scoala. Si notele de 10. Si premiile. Si olimpiadele.
Continue reading

Ce ai face daca nu ti-ar fi frica? Workshop de constelatii sistemice

Tags

, , ,

afraid

Este un workshop care incepe cu o intrebare in avans:

‘Ce ai face daca nu ti-ar fi frica?’

Frica de tine, de parti din tine pe care iti este teama sa le manifesti sau poate chiar sa le recunosti pentru ca ti-ai construit inconstient mecanisme atat de sofisticate pentru a le ascunde chiar si de tine.

Frica de ceilalti, de judecata, de respingere, de singuratate si esec, carora le platesti tribut ramanand in locuri ‘caldute’, in joburi care nu te provoaca, in relatii in care nu mai simti sa fii sau nu mai cresti.

Frica de viata, de boala, de moarte, care se traiesc una prin cealalta. Continue reading

Schimba-ti perspectiva si iti vei schimba realitatea

Reframingul este unul dintre cele mai importante instrumente din recuzita unui psihoterapeut. De cele mai multe ori, schimbarea perspectivei din care privim produce o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.

Sigur, preferam solutii complicate care sa ne justifice distresul pe care il traim, dar si asta este tot o perceptie ce poate fi recadrata. Imi amintesc cu amuzament vorbele unuia dintre profesorii mei – “Nu ii spuneti clientului niciodata ca problema lui este simpla, se va simti jignit”.

Indiferent ca este vorba despre o problema simpla sau complicata, solutia poate fi simpla in ambele cazuri. Iar schimbarea perspectivei este cea mai la indemana. Continue reading

To be or not to be. In love.

tumblr_m5o7xpaQJE1r0p40no1_1280Cand ti-e teama sa nu cumva sa te indragostesti/ iubesti, e deja prea tarziu.

Adica, mai simplu, cel mai probabil s-a intamplat deja. Acum iti este doar teama de consecintele (emotionale) pe care indragostirea le poate avea asupra ta.

Si asta se intampla pentru ca undeva, intr-un coltisor al mintii tale, ai construit deja o proiectie „happily ever after” pentru care simti teama ca s-ar putea sa nu se intample Continue reading