Metoda constelatiei

‘La nivelul sufletului, oamenii sunt fiinte multigenerationale. De regula, o tulburare emotionala si psihica apare in contextul mai multor generatii. Ranile traumatice se continua ca o incapacitate a parintilor de a relationa cu copiii lor, ceea ce duce la tulburari de atasament, iar acestea, la randul lor, ameninta dezvoltarea unei structuri de personalitate stabile si creste riscul unor noi rani traumatice. O constelatie familiala poate pune in evidenta aceasta inlantuire de traumatisme, tulburari de atasament si incurcaturi relationale in intreaga lor complexitate multigenerationala. Identificarea si recunoasterea acestor contexte ajuta la intelegerea mai buna a cauzelor principale ale tulburarilor psihice.’ ~Franz Ruppert.

Intr-o constelatie, continuturile psihice inconstiente si diferite parti ale eului capata concretete prin intermediul reprezentantilor. Aceasta face ca a lucra o constelatie sa fie ca o intalnire cu sinele profund, o revelare palpabila a propriilor dinamici inconstiente care ne alimenteaza suferinta psihica.

Bert Hellinger, fondatorul acestei metode, a observat, in zeci de ani de studiu si lucru cu sistemul de familie, ca multi dintre noi preluam in mod inconstient pattern-uri familiale negative ce se manifesta sub forma anxietatii, depresiei, furiei, vinovatiei, singuratatii, alcoolismului sau a bolii si facem asta ca o manifestare a apartenentei si loialitatii noastre la sistemul nostru familial.

De exemplu, din iubire, un copil isi va sacrifica adesea interesele personale antrenandu-se inconstient in incercarea fara sorti de izbanda de a diminua suferinta unui parinte sau a unui alt membru al familiei, cazand prada iluziei ca daca sufera impreuna cu acestia sau in locul lor, ii va putea salva. In acest fel „copilul” (fiecare dintre noi continuam sa fim copiii parintilor nostri, indiferent ce varsta avem) nu isi asuma propriul destin, nu isi gaseste locul si calea in propria viata, intampinand dificultati relationale, profesionale, somatice etc.

Metoda constelatiilor ne permite sa oprim aceste pattern-uri si in acest fel sa putem duce o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai implinita.

Pentru ca exista o multitudine de stiluri de lucru si de abordari ale metodei constelatiei, consider necesare cateva precizari in legatura cu modalitatea de lucru pe care eu am adoptat-o de-a lungul multor ani de practica si modul in care ea s-a cristalizat in prezent, dupa ce am explorat diferite stiluri de a lucra cu aceasta metoda, atat din postura de facilitator cat si din cea de client. M-am format initial ca facilitator in metoda constelatiilor familiale, in scoala lui Bert Hellinger, avandu-i ca profesori pe Ion Bucur si Jutta Ten Herkel. Am continuat cu abordarea lui Franz Ruppert și psihoterapia traumei orientata spre identitate. In timp, stilul meu de lucru s-a concentrat asupra partilor Eului, a conflictelor interne dintre diferite părți, în prezent aducând în facilitarea pe care o ofer elemente din IFS (Internal Family Systems), EMDR și ego-states.

Cum se lucreaza

Persoana care doreste sa lucreze o problema cu care se confrunta (fie ca tine de dificultati de relationare, o problema profesionala, o suferinta fizica sau emotionala sau pur si simplu o dificultate cu care persoana se confrunta in mod repetitiv in viata de zi de zi) este invitata de catre facilitator sa formuleze o intentie care sa exprime ce anume si-ar dori sa obtina ca urmare a lucrului in constelatie, dupa care va alege din randul grupului de suport persoane care sa reprezinte cuvinte din intentia de lucru formulata.

Reprezentantii vor experimenta diferite senzatii/ sentimente si impulsuri care aduc informatii importante despre dinamica interna a persoanei, evenimente traumatice intamplate si consecintele lor asupra functionarii psihice în prezent. Interactiunile create intre reprezentati si client vor crea acele miscari si schimburi care sa produca un pas catre clarificare, integrare si vindecarea partilor eului splitate ca urmare a evenimentelor traumatice.

Leave a comment