Metoda constelatiei

‘La nivelul sufletului, oamenii sunt fiinte multigenerationale. De regula, o tulburare emotionala si psihica apare in contextul mai multor generatii. Ranile traumatice se continua ca o incapacitate a parintilor de a relationa cu copiii lor, ceea ce duce la tulburari de atasament, iar acestea, la randul lor, ameninta dezvoltarea unei structuri de personalitate stabile si creste riscul unor noi rani traumatice. O constelatie familiala poate pune in evidenta aceasta inlantuire de traumatisme, tulburari de atasament si incurcaturi relationale in intreaga lor complexitate multigenerationala. Identificarea si recunoasterea acestor contexte ajuta la intelegerea mai buna a cauzelor principale ale tulburarilor psihice.’ ~Franz Ruppert.

Intr-o constelatie, continuturile psihice inconstiente si diferite parti ale eului capata concretete prin intermediul reprezentantilor. Aceasta face ca a lucra o constelatie sa fie ca o intalnire cu sinele profund, o revelare palpabila a propriilor dinamici inconstiente care ne alimenteaza suferinta psihica.

Bert Hellinger, fondatorul acestei metode, a observat, in zeci de ani de studiu si lucru cu sistemul de familie, ca multi dintre noi preluam in mod inconstient pattern-uri familiale negative ce se manifesta sub forma anxietatii, depresiei, furiei, vinovatiei, singuratatii, alcoolismului sau a bolii si facem asta ca o manifestare a apartenentei si loialitatii noastre la sistemul nostru familial.

De exemplu, din iubire, un copil isi va sacrifica adesea interesele personale antrenandu-se inconstient in incercarea fara sorti de izbanda de a diminua suferinta unui parinte sau a unui alt membru al familiei, cazand prada iluziei ca daca sufera impreuna cu acestia sau in locul lor, ii va putea salva. In acest fel „copilul” (fiecare dintre noi continuam sa fim copiii parintilor nostri, indiferent ce varsta avem) nu isi asuma propriul destin, nu isi gaseste locul si calea in propria viata, intampinand dificultati relationale, profesionale, somatice etc.

Metoda constelatiilor ne permite sa oprim aceste pattern-uri si in acest fel sa putem duce o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai implinita.

Pentru ca este o metoda care comporta atata flexibilitate si pentru ca exista o multitudine de stiluri de lucru si de abordari ale metodei constelatiei, consider necesare cateva prezicari in legatura cu modalitatea de lucru pe care eu am adoptat-o de-a lungul a 8 ani de practica si modul in care ea s-a cristalizat in prezent, dupa ce am explorat diferite stiluri de a lucra cu aceasta metoda, atat din postura de facilitator cat si din cea de client. M-am format initial ca facilitator in metoda constelatiilor familiale, in scoala lui Bert Hellinger, avandu-i ca invatatori pe Ion Bucur si Jutta Ten Herkel. In timp, stilul meu de lucru s-a concentrat asupra partilor Eului si am aderat la abordarea lui Franz Ruppert privind teoria si terapia traumei psihice orientate catre identitate. In prezent lucrez in forma constelatiei propozitiei intentiei.

Cum se lucreaza

Persoana care doreste sa lucreze o problema cu care se confrunta (fie ca tine de dificultati de relationare, o problema profesionala, o suferinta fizica sau emotionala sau pur si simplu o dificultate cu care persoana se confrunta in mod repetitiv in viata de zi de zi) este invitata de catre facilitator sa formuleze o intentie (in limita a 5 cuvinte sau grupuri de cuvinte), ce anume si-ar dori sa obtina ca urmare a lucrului in constelatie, dupa care va alege din randul grupului de suport persoane care sa reprezinte cuvinte din intentia de lucru formulata (Franz Ruppert a descoperit cum felul in care este formulata intentia si cuvintele pe care o persoana alege sa le includa in intentia sa, toate acestea reusesc sa integreze, de fiecare data, toata informatia de care este nevoie pentru a scoate la suprafata dinamica inconstienta care sta la baza problematicii respective, cat si resursele necesare pentru deblocare si vindecare).

Reprezentantii vor incepe sa simta diferite senzatii/ sentimente si impulsuri care aduc informatii importante despre evenimente traumatice intamplate si consecintele lor asupra functionarii psihice a persoanei. Interactiunile create intre reprezentati si client vor crea acele miscari si schimburi care sa produca un pas catre claritate, integrarea si vindecarea partilor eului  splitate ca urmare a evenimentelor traumatice.

Pentru a vedea si a intelege cu adevarat felul in care metoda functioneaza, va invit sa traim impreuna aceasta experienta care este mult mai mult decat ce se poate pune in cuvinte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s