theguardian.com

theguardian.com

Profetul Mahomed si unul dintre insotitorii sai venisera intr-un oras sa predice. Un adept al invataturilor sale ajunse la el si ii spuse: “Stapane, nu e decat prostie in acest oras. Locuitorii sunt atat de incapatanati! Nimeni nu vrea sa invete nimic. Nu vei preface niciuna din aceste inimi impietrite”. Profetul raspunse binevoitor: “Ai dreptate”.

Curand dupa aceea un alt membru al comunitatii se apropie de profet. Stralucind de bucurie, ii zise: “Stapane, te afli intr-un oras norocos. Oamenii tanjesc dupa adevarata invatatura si isi deschid inimile cuvantului tau”. Mahomed zambi cu bunatate si spuse iarasi: “Ai dreptate”.

“O, stapane”, rosti insotitorul lui Mahomed. “I-ai spus primului barbat ca are dreptate, iar celui care sustinea contrariul i-ai spus la fel. Pai, negrul nu poate fi alb.” Mahomed ii raspunse: “Fiecare vede lumea asa cum se asteapta ea sa fie. De ce sa ii contrazic pe cei doi? Unul vede raul, celalat vede binele. Ai spune ca unul dintre ei greseste; dar nu sunt oamenii de aici si de pretutindeni buni si rai in acelasi timp? Niciunul dintre cei doi oameni nu a spus ceva gresit, doar ceva incomplet”.

Elenei, cu multa pretuire.

Advertisement