Alternate-Perspectives-ESB-Slavin-640x457‚You stupid man’. Un film simpatic cu multe metafore simple, frumoase si pline de sens vazut acum multi ani, o idee de acolo pe care mi-am amintit-o de curand si care poarta multa relevanta pentru ce traiesc in aceasta perioada, eu si multi din oamenii din jurul meu.

Nadine, personajul interpretat de Mila Jovovich, ii tine lui Owen  (the stupid man 🙂 ) un discurs filosofic pornind de la o sticla de ketchup. Pune sticla pe masa si il invita pe Owen sa se plimbe in jurul mesei si sa priveasca sticla de ketchup. Din fiecare unghi priveste, vede parti diferite ale sticlei, ingredientele intr-o parte, sigla in alta.

Viata si realitatea sunt complexe, nu complicate. Pot fi privite din miliarde de perspective. Intr-o situatie, obiect, persoana, fiecare dintre noi vede altceva si asta prin prisma parcursului personal si a experientelor pe care le-am trait. Totul e plin de o multime de semnificatii posibile. In fiecare clipa o alegem doar pe una dintre ele, adesea pe cea mai cunoscuta noua. Ca o carare batatorita pe harta reprezentarilor noastre.

Dar cum ar fi daca am iesi de pe harta? Daca am face de fiecare data exercitiul mental de a da tarcoale sticlei de ketchup si de a privi situatia prin care trecem din mai multe perspective? Sa le vedem pe fiecare dintre ele sa le acceptam fiecareia valabilitatea ca o parte din realitate si nu realitatea in sine? Sa le luam in calcul pe toate dar sa o alegem pe cea care ne duce mai aproape de ceea ce ne dorim pentru noi, chiar daca ochii mintii ne mai fug pe partea cealalta a etichetei care este reala la randul ei.

Data viitoare cand treci printr-un moment dificil poti incerca sa faci acest exercitiu mental.

 • Gaseste un moment in care sa iti observi mintea scufundata in interpretari negative; fa un pas in spate si uita-te la toate gandurile pe care le ai;
 • Priveste la tot ce iti spui despre ce ti se intampla.
  • Reactiile pe care le avem vin de cele mai multe ori nu la situatiile cu care ne confruntam, ci la ce ne spunem automat despre acele situatii (un exemplu banal pe care il putem extrapola – sun pe cineva si nu imi raspunde; pentru ca nu stiu exact ce simte/ gandeste persoana respectiva despre mine, atunci ma voi gandi ca nu a vrut sa raspunda/ nu a considerat apelul meu suficient de important; reactia care apare de a ma intrista/ ingrijora nu este la faptul concret de a nu mi se raspunde la telefon ci la ce interpretare am dat eu acestui fapt).
 • Imagineaza-ti ca pui fiecare semnificatie pe care o acorzi situatiei prin care treci intr-o cutie.
  • Semnificatiile pe care le acordam, asa cum am spus, nu sunt intamplatoare, ci se bazeaza pe experienta noastra anterioara; ceea ce le face pertinente, dar nu neaparat exclusiv valabile – la fel ca sticla de ketchup – daca ma uit doar pe eticheta din spate, cea cu ingredientele, asta nu face ca eticheta din fata, cea cu marca, sa nu existe.
 • Aseaza in plan mental toate cutiile in fata ta si petrece putin timp analizandu-le.
  • Fiecare dintre ele este o perspectiva valida din puctul tau de vedere.
  • Dar poate este necesar sa mai aduci o „cutie” noua; daca toate cutiile pe care le-ai gasit in mintea ta sunt doar in nota negativa, cu siguranta iti lipseste macar o perspectiva. Intreaba-te ce anume nu reusesti sa vezi.
 • Dar cea mai importanta intrebare la care este necesar sa iti raspunzi este urmatoarea: care dintre “cutii” iti este cel mai mult de folos in acest moment?

Plimba-te in jurul sticlei de ketchup. Exploreaza cutiutele semnificatiilor. Fa un pas in afara cararii batatorite.

Pentru a obtine un rezultat diferit este necesar sa facem ceva diferit. Start with your perspective.

Later edit: iata un documentar foarte interesant despre cum functioneaza creierul uman, despre capacitatea de adaptare, de a ne rescrie hartile mentale prin prisma experientelor noi de care avem parte.

Advertisement