Vine natural intrebarea ‘Cum adica nu exista vinovati!?’. Adica daca unul dintre parteneri inseala, sau raneste sau nu isi asuma rolul, nu poarta vina pentru asta? 

Poarta cu adevarat responsabilitatea pentru asta. Si pentru procesul personal mai profund care sta la baza unui astfel de comportament. De cele mai multe ori acest proces este nu doar profund, ci si inconstient.

Aducem in relatia noastra de cuplu multe din dinamicile disfunctionale dintre parintii nostri, si uneori unele si mai vechi – apartinand bunicilor sau strabunicilor.

Asta face ca relatia de cuplu sa nu mai fie, la un anumit nivel, una dintre 2 parteneri, ci o relatie dintre doua sisteme de familie.

Iata o secventa foarte elocventa si amuzanta in acelasi timp despre cum suntem (cel putin) sase “in pat” crezand ca suntem doar noi si partenerul.

Daca v-a captat putin atentia va invit sa parcugeti in continuare un fragment despre aceste loialitati, felul in care ele impacteaza viata noastra de cuplu si cum pot ajuta constelatiile sistemice in a ne asuma responsabilitatea pentru “surplusul” pe care fiecare dintre noi il aducem in relatie mai degraba decat a arata cu degetul spre greselile celuilalt. S-ar putea sa fim surprinsi ca odata ce noi facem un pas, celalalt ne va urma.

Sursa: Family constelations revealed, Indra Torsten Preiss.

Constelatiile familiale ne pot ajuta sa readucem armonia in relatia de cuplu si pot arata ceea ce pot face partenerii pe termen lung ca sa ajute relatia sa infloreasca.

Daca privim la loialitatea inconstienta fata de predecesorii nostri vom vedea foarte clar cat de mult suntem influentati de familiile noastre in ceea ce priveste calitatea relatiilor pe care le avem. Vom intelege ca partenerii sunt oglinzi unul pentru altul in relatie si ca un echilibru bun intre a da si a primi este important.

O constelatie familiala este un instrument terapeutic bun ce poate aduce claritate in relatii. Poate ajuta la restabilirea fluxului iubirii pentru ca scoate la suprafata structura care sta la baza relatiilor dificile, facand posibila cautarea si gasirea unor solutii pentru efectele discordante ale incurcaturilor.

Este de asemenea o modalitate de imbunatatire a relatiilor fara a fi necesara angajarea in sesiuni individuale interminabile cu un psihoterapeut. Nu este necesar ca partenerul sa fie prezent si nici sa stie despre constelatie.

 Intr-o astfel de situatie, vom privi la partea de responsabilitate din relatie a persoanei care lucreaza si vom incerca sa gasim solutii potrivite pentru acea persoana. Etica nu ne permite sa intram in sistemul de familie al partenerului absent, insa aceasta nu este o problema, intrucat daca un partener trece printr-un proces de schimbare, celalalt partener este fortat sa se reorienteze si sa se adapteze daca doreste sa ramana in cuplu.

Eforturile unui partener in a adresa problemele relationale au impact si asupra celuilalt partener; exact ca doua rotite ce se potrivesc perfect una cu cealalta.

Oricine doreste sa isi imbunatateasca relatia de cuplu sau sa se „vindece” trebuie sa fie pregatit in primul rand sa se uite la sine si sa se confrunte cu propriile incurcaturi sistemice (n.t. incurcaturile sistemice sunt acele dinamici vechi care apartin sistemului nostru de familie si pe care noi continuam sa le purtam inconstient si sa le aducem la fel de inconstient in vietile noastre si cu atat mai mult in relatiile de cuplu, unde cele mai profunde vulnerabilitati sunt scoase la suprafata).

Acea persoana care este pregatita sa faca asta va descoperi ceva foarte semnificativ: in general nu exista vina sau vinovati; exista doar incurcaturi sistemice care complica sau distrug relatia dintre doi oameni.

Relatiile nu esueaza datorita motivelor presupuse de ambii parteneri. Acelea sunt doar suprafata problemei.

Relatiile sunt supuse loialitatilor inconstiente si legaturii puternice cu parintii sau cu bunicii care au avut o soarta grea; persoanele care poarta o astfel de loialitate nu sunt de fapt cu adevarat prezente si disponibile pentru partenerii sau pentru copiii lor. Iar acest lucru se vede adesea articulat de catre reprezentati in constelatii.

Cand incurcatura este rezolvata, partenerii se uita unul la altul ca si cum se vad pentru prima data. Ei chiar isi spun: „Pentru prima data te vad asa cum esti tu de fapt”.

O constelatie in legatura cu relatia le permite celor doi parteneri sa priveasca catre esenta legaturii dintre ei, mai profund decat ar putea-o face prin evaluarile superficiale obisnuite sau prin jocul de-a vina. Problemele si solutiile devin explicabile ca rezultat al recunoasterii de catre ambii parteneri a propriilor incurcaturi in care sunt prinsi si prin care poarta dificultati ale propriei familii de origine.

Amandoi sunt atinsi la nivel de suflet. Sunt vindecati de ceva ce au trait in relatia lor dar care a fost inconstient adus acolo ca datorie de catre constiinta colectiva sau personala. Prin vederea, simtirea si procesarea acestor incurcaturi, ambii parteneri trec printr-un proces profund de invatare care le ofera forta de a-si resuscita relatia cu o iubire noua.

Acest lucru este valabil si atunci cand doar unul dintre parteneri consteleaza relatia. Impactul este intr-adevar mai mare pentru partenerul care lucreaza, dar se vede adesea influenta pozitiva care iradiaza si la partenerul absent. 

Daca relatia nu poate fi ‘reparata’ si separarea este inevitabila, constelatiile pot ajuta partenerii sa se desparta intr-un mod matur si sa se deschida catre experiente noi.”

Procesul de asumare a dificultatilor/ incurcaturilor cu care fiecare dintre noi intram in relatia de cuplu (si spun raspicat, nimeni nu face exceptie!) nu este unul facil. Presupune un travaliu de lucru cu sine, de auto-cunoastere si acceptare. De constientizare a bagajului personal care tot timpul ne va conduce inconstient catre persoane cu bagaj compatibil (de exemplu, daca unul din parteneri poarta inconstient loialitate fata de mama care a fost inselata, acesta va atrage parteneri pentru care fidelitatea este un teritoriu fragil, pentru ca la randul lor este posibil sa fi mostenit din sistemul propriu comportamentul infidel al unui predecesor, caruia ii plateste, tot la fel de inconstient, tribut).

Atata vreme cat nu devenim constienti de dinamicile inconstiente pe care le orchestram noi insine in relatiile noastre, riscam sa ramanem niste marionete care se joaca de-a cuplul. Iar papusarul ascuns dicteaza sfarsitul piesei ce se joaca, doar cu mici variatii, dupa acelasi scenariu.